Min twitter

Tuesday, February 05, 2019

"Can a woman really be mayor? Or will she just menstruate all over the city?"

En influenser tar med sin nyfödda på ett cafe och lägger ut bilden på Instagram. Tråden fylls snabbt av kvinnor som talar om för henne att hon utsätter sitt barn för RS-virus. En annan postar en bild på sitt barn utan mössa. Tråden fylls av kvinnor som gapar på henne om hur oansvarigt det är.

Att vara förälder är jobbigt. Man får så många råd och förmaningar från andra och en del av dem motsäger varandra och alla tycks handla om att du är världens sämsta mamma och håller på att förstöra ditt barns hälsa / anknytning / utveckling / osv.

Gå in på vilken som helst av Isabella Löwengrips blogginlägg där hon nämner sina barn och du får en uppsjö av kommentarer om vad exakt hon gör fel - från vilken mat hon ger dem till hur dottern (3 år) kan kåta upp pedofiler om Isabella lägger ut en bild där hon inte har byxor.

Ursäkta mig. Men vad är det här för fasoner?

Jag är så trött på att se detta i kommentarsfält efter kommentarsfält. En nybliven förälder som kanske vågat sig utanför dörren för första gången sen födseln behöver inte folk som skriker att hon utsätter sitt barn för fara. Inte av okända besserwissers som inte vet något om hennes situation och inte bryr sig.

Ja, det finns många viktiga saker att tänka på när man fått barn. RS-virus, matvanor, sovrutiner, anknytning är alla sådana viktiga saker. Det finns mycket information man behöver och val man behöver stöd och råd kring. Det är därför BVC går igenom alla (förhoppningsvis) vetenskapligt belagda saker som nyblivna föräldrar behöver känna till. Det är därför mormödrar och farmödrar är det bästa som finns. Det är därför vi traditionellt alltid hjälpts åt att ta hand om barn, även om historieböckerna skriver mycket litet om hur människor fixat denna uppgift som ingen är förberedd på innan man upplever den.

Man kan tycka att influensers som självmant skriver om sina barn på Instagram får tåla att folk kommenterar. Men det som sker i deras kommentersfält är större än så. Varför måste just nyblivna mammor råka ut för denna enorma press från omgivningen? Finns det någon annan grupp som behandlas så här?

Föräldrar behöver råd från folk som bryr sig om dem, deras barn och som själva varit i samma situation en gång. Det är så det alltid har fungerat. Det föräldrar INTE behöver är 100 000 snusförnuftiga amatörer som skriker om allt från vaccin till anknytning utan att veta ett dyft om vad de pratar om, bara för att känna sig bättre än den nyblivna mamman de skriker på.

Sluta genast.

No comments: