Fortsätter min serie om det 90-tal som formade mig. Tidigare inlägg:
Rape Me, av Nirvana
Generation X av Douglas Coupland
Thelma and Louise
Detta inlägg: DANA SCULLY
TV-serien X-files som började sändas 1993 var inte en feministisk TV-serie. Den skapades, skrevs och regisserades av män. Den manliga skådespelaren (David Duchovny) fick inledningsvis mer betalt än den kvinnliga (Gillian Andersen). Serien behandlade en rad områden från psykisk ohälsa till andra kulturer än den vita västerländska kulturen, såväl okänsligt som fördomsfullt. Även om min intersektionella learning curve var relativt brant på den här tiden, så kunde nog till och med jag se det.
Men jag det fanns bra delar med X-files också. Det var en spännande och välgjord serie om aliens, monster och konspirationer. Det vill säga de topp tre ämnen en TV-serie kan handla om. Och det räckte att bara kisa lite för att se att den konspiration av mäktiga män de två huvudkaraktärerna ägnar sig åt att bekämpa lätt kan tolkas som patriarkatet.
Och så hade X-files en speciell sak som gjorde den sevärd på 90-talet: Dana Scully.
Dana Scully och Fox Mulder är seriens två huvudpersoner. Båda är FBI-agenter som tillsammans tar sig an fall med övernaturliga inslag. Dana Scully kom i en tid när kvinnor inte var naturliga huvudkaraktärer i science fiction serier. I alla fall inte om man vill tilltala en manlig publik, vilket science fiction serier gärna vill. Men Dana Scullys enorma popularitet hos TV-publiken hjälpte till att ändra på det synsättet.
Som karaktär var Dana Scully ett feministisk kliv framåt på 90-talet, även om det antagligen inte fanns någon sådan agenda från skaparen Chris Carters sida. Scully är ingen feministisk karaktär; hon lever i och har anpassat sig efter en helt manlig värld. Men som kvinnlig TV-tittare var Scully en ny typ av karaktär i en stor, mainstream TV-serie, och en hett efterlängtad sådan.
Vad som gjorde Dana Scully till denna typ av karaktär var främst tre saker:
1. Omvänd genusordning
Det finns en klassisk manlig/kvinnlig stereotyp som kopplar manlighet till intellekt och kultur och kvinnlighet till känslor och natur. Den säger ungefär att män är rationella, lugna och starka medan kvinnor är irrationella, känslosamma och svaga. I X-files är dock Mulder den passionerade konspirationsteoretikern beredd att tro på all folktro han stöter på, medan Scully den rationella skeptikern som avfärdar det som inte går att bevisa med vetenskap. Det är lätt att se att serien helt enkelt bytt roll mellan den manliga och kvinnliga stereotypen här.
Jag vet inte om den stereotypen lever kvar lika mycket idag med alla irrationella, vetenskapsfientliga, manliga konspirationsteoretiker man ser överallt, men då var det ett mycket effektivt sätt att vända på genusordningen.
2. Manlig/kvinnlig vänskap
Seriens mångåriga ark bygger på partnerskapet och vänskapen mellan Mulder och Scully. Under hela serien finns visserligen en "will they/won't they" sexuell spänning mellan dem men till skillnad från andra serier med samma dynamik behandlar Mulder aldrig sin kvinnliga TV-partner med något annat än respekt och förtroende. Till skillnad från andra liknande TV-par slipper vi ständiga sleazy kommentarer från Mulder om sin kvinnliga partner, för påminna TV-publiken om sin egen manlighet. Det finns heller ingen förutbestämd manlig hjälte/kvinnligt offer i avsnitten. Mulder och Scully byter ständigt roll mellan vem som räddar den andre ur monstrens klor.
Att göra Scully och Mulder vänskap starkare än deras potentiella romans var kanske Chris Carters smartaste drag nånsin.
3. The Scully Effect
Dana Scully var en av få kvinnliga karaktärer på TV på 90-talet som var smart, högutbildad och kompetent utan att det användes som en ständig källa till skämt i serien. Hennes kompetens var heller inte subtil eller nedtonad. Scully ses ofta utföra såväl obduktioner som avancerade labb-experiment i serien medan Mulder står bredvid och tittar på.
Hennes rollfigur anses därför ha bidragit till en förändrad attityd hos kvinnor gentemot att studera och arbeta inom STEM-fält (Science, Technology, Engineering och Mathematics) och att ha inspirerat fler kvinnor att ge sig in i dessa områden. En undersökning gjord av Geena Davis Institute kom fram till att 63% av kvinnor som tittade på X-files ansåg att Dana Scully ökat deras intresse för STEM samt att nästan två tredjedelar av de kvinnor som arbetar inom STEM ansåg att Dana Scully var deras förebild.