Min twitter

Wednesday, August 23, 2023

"In the beginning there was nothing, which exploded."

Upptäckt att jag behöver revidera mitt tidigare inlägg angående mina favoritavsnitt av BBC Radios podd The Infinite Monkey Cage med Professor Brian Cox och Robin Ince. Listan ser nu ut som följer.

Conspiracy Theories
Avsnittet diskuterar hur konspirationsteorier som flat earth kan locka människor i det 21:a århundradet och varför man aldrig kan stanna vid en konspirationsteori - om du tror att jorden är platt så måste du också tro att alla ljuger om att vi åkt ut i rymden och varför skulle då inte alla ljuga om chemtrails eller förintelsen och, long story short, till slut leder alla konspirationsteorier till new world order.

Angående hur man kan motverka konspirationsteorier så har man testat med att ge faktabaserad information som motvikt till konspirationerna. Och det visar sig att om man ger informationen efter att människor redan matats med konspirationsteorierna så har den ingen effekt. Om man däremot, eh, "vaccinerar" dem med fakta innan de dragits med i konspirationsteorierna är det mer troligt att informationen de får spelar roll. Huh.




Battle of the sexes
Detta är avsnittet som försöker reda ut skillnaderna mellan män och kvinnor med så få klagomål på sociala medier som möjligt. Vi får bland annat lära oss att skillnader mellan män och kvinnor är det som är minst intressant med den så övrigt fascinerande mänskliga hjärnan, samt att det som verkligen avgör vilken typ av hjärna du har inte är ditt kön utan är 1, miljön du befinner dig i, och 2, att träna på att göra saker. 

Vi får också veta varför det finns olika kön överhuvudtaget fastän det enklaste vore att bara ha sex med sig själv för att reproducera, amirite.

En intressant könsskillnad som lyfts fram är klimakteriet, något som är människan för övrigt är nästan ensam om att ha. Det måste finnas nåt med vårt samhälle som vinner på att kvinnor slutar kunna skaffa barn i en viss ålder utan att för den saken dö. Mormödrar och farmödrar ftw!

Big Data
Avsnittet om all den data som samlas in om oss varje dag och lyckas vara jätteroligt och jätteskrämmande på samma gång. Vi lär oss när singulariteten - tidpunkten när vår teknologi blir smartare än oss och börjar utveckla sig själv bortom och utanför vår kontroll - kommer inträffa (om inte den redan gjort det) och hur vår teknik inte bara vet allt om oss utan också öppet hånar oss.

Fierce Creatures
Avsnittet som fick mig att med bävan googla bullet ants och sedan spendera en alkoholfylld kväll med att titta på videor där män (och bara män) frivilligt låter sig bitas av "pistolmyror" bara för att se hur ont det gör. Svaret finns för övrigt i namnet. Ett bett från en pistolmyra känns som att bli skjuten med pistol. Förutom att det varar i 24 timmar. 

200 years of Frankenstein
Äntligen ett avsnitt som baseras på något jag faktiskt studerat på universitetsnivå, nämligen engelsk litteratur. I avsnittet diskuterar panelen hur mycket mer vetenskapsvänlig Mary Shelleys första utgåva av Frankenstein var än den som sen blev populär. Samt hur Frankenstein under 200 år använts för att klanka ned på vetenskaplig utveckling beroende på vad som var det tillfälliga hatobjektet - från skräcken inför kemi (20-talet), medicin (30-talet), kärnkraft (50-talet) och DNA (60-talet) ända till dagens artificiella intelligens och ingenjörskonst.

För övrigt är en av mina favoritteorier att Frankenstein kom till på grund av vädret: 1816 när Mary Shelley skrev Frankenstein påverkades Europas väder av ett vulkanutbrott i Indonesien. Det kallas ofta för "året utan sommar" och det extrema vädret innebar att Mary och hennes man Percy Shelley istället för att resa runt satt instängda med Lord Byron i hans villa i Schweiz - där de en kväll började berätta spökhistorier för varandra. Varav en blev ett av litteraturhistoriens viktigaste verk.



What is Race?
Det bästa med det här avsnittet är att genetik-forskaren i panelen uppenbarligen HATAR att svara på frågan om vi människor kan delas in i olika raser och hans djupa suck följt av svaret nej nej och åter nej illustrera detta väl. När man tänker på hur idiotiskt rasister framstår för vanliga människor kan man bara föreställa sig hur idiotiskt de framstår för en expert på evolutionär genetik.

I avsnittet får vi lära oss att de största genetiska skillnaderna mellan människor finns i det vi inte kan se (t.ex vårt immunsystem) medan helt oviktiga skillnader som styrs av extremt få gener (ex, hudpigment, ögonfärg, osv) är de vi som samhälle tenderar att lägga JÄTTESTOR vikt vid.

Vi får också lära oss att anledningen att det inte existerar några mänskliga "raser" på samma sätt som hos andra djur, tros bero på en "flaskhals" i mänsklighetens historia när den mänskliga populationen minskade till bara några få tusen individer. Alla människor som lever idag är alltså väldigt nära besläktade med varandra, med väldigt få genetiska skillnader.

Serendipity
Avsnittet handlar om att viktiga vetenskapliga upptäckter som främjar mänskligheten inte kan förutses. Att ibland när man undersöker något så resulterar det i att man upptäcker något annat, något som man inte på förhand kunde veta skulle finnas där.

Kunskap leder till mer kunskap. Man kan inte veta innan vilken vinst för mänskligheten en viss forskning kommer ge. Därför är det vanskligt att låta forskning styras av det man redan vet. Man får säkert jättemånga hurrarop när man rasa på twitter mot "flummiga forskningsämnen" som får skattemedel. Men en sådan enkelspårig syn på forskning och vetenskap minskar möjligheten att upptäcka det som ingen letar efter, men som i slutändan ökar vår förståelse för universum. 

Och om inget annat så kan man lyssna på avsnittet bara för att lära sig att Viagra upptäcktes när människor som fått prova en ny hjärtmedicin visade sig vara...eh, märkligt motvilliga till att lämna tillbaka medicinen efter försöksperioden.