Min twitter

Monday, June 03, 2024

"Misty taste of moonshine, teardrop in my eye"

Maj 2024 har bestått av två saker: Jobb och systerdöttrar. Även den yngsta kan nu gå upp själv till moster och knacka på när hon vill eller när föräldrarna föreslår det. 

Ny lifehack för föräldrarna: Unlocked.

Mitt nya radhusliv går nu in på andra våren. Har planterat smultron och börjat virka.




Jag har också lyssnat på en hel del poddar. Och har några rekommendationer från podd-arkivet som alla bör lyssna på:

1. Lord Byron - The Rest is History

Tom Holland och Dominic Sandbrook tar sig an den första kändisen Lord Byron i ett par avsnitt av The Rest is History. Eftersom det är Byron blir det såklart aldrig tråkigt, och dessutom har ju Tom Holland skrivit några romaner där Byron visar sig vara inte bara en sexig poet utan också en sexig vampyr så avsnittet har också det som talar för sig.

2. The queen of clean - British Scandal

Bästa avsnitt av podden British Scandal är svårt att välja ut. Dock känns det att jag som feminist nästan har en skyldighet att ha historiska sexualmoral-drev, särskilt de som lett till censur och sexuell tabubeläggning, som specialintresse.

Så därför blir mitt favoritavsnitt detta om Mary Whitehouse, kvinnan som på 60-och 70-talet drev en proteströrelse mot BBC och alla andra som hon ansåg utsatte det brittiska samhället för "omoral". 

Även om man inte har historiska kulturkrig som specialintresse kan man lyssna på avsnittet bara för delen där hon driver ett åtal mot en tidning som publicerat en pornografiskt tecknad björn och för det numera klassiska uttalandet "It's just not how you expect a little bear to behave!"

3. Manlig vänskap - Historiepodden

Ett avsnitt om en period i historien när en manlig vänskapskult blev ett sorts mode hos överklassens män. Avsnittet lyfter fram hur manlighet förändras under tidsepoker och faran i att tro att något är biologiskt bara för att det verkar vara vanligt just nu. 

4. Onanihysteri - Historiepodden

Intressant och roligt avsnitt om 1800-talets moralpanik för självbefläckelse och dess påhittade konsekvenser för samhället. Tyvärr viss igenkänning även idag i vissa hörn av Instagram.

Roligaste citat från poddavsnittet är när Daniel och Robin berättar om en 1800-talsläkare som basunerar ut att han minsann tror att 90 AV 100 SKOLOR är drabbade av "onanisjukan". 

Daniel: "Jag tror att det är 100 av 100."

Jag med.

5 och 6. Frågelådan #2 och Frågelådan #18 - Stormens Utveckling

Går inte riktigt att förklara hur roligt det är när Liv Strömquist tar med Ola Söderholm och Jonathan Unge på en resa genom Mali-svenskens kidnappning och slutligen frisläppning av Al-Quida i Mali. 

7. 200 years of Frankenstein - The Infinite Monkey Cage

Efter många säsonger av The Infinite Monkey Cage kom de äntligen till ett avsnitt som baseras på något jag faktiskt studerat på universitetsnivå, nämligen engelsk litteratur. I avsnittet diskuterar panelen hur mycket mer vetenskapsvänlig Mary Shelleys första utgåva av Frankenstein var än den som sen blev populär. Samt hur Frankenstein under 200 år använts för att klanka ned på vetenskaplig utveckling beroende på vad som var det tillfälliga hatobjektet - från skräcken inför kemi (20-talet), medicin (30-talet), kärnkraft (50-talet) och DNA (60-talet) ända till dagens artificiella intelligens och ingenjörskonst.

För övrigt är en av mina favoritteorier att Frankenstein kom till på grund av vädret: 1816 när Mary Shelley skrev Frankenstein påverkades Europas väder av ett vulkanutbrott i Indonesien. Det kallas ofta för "året utan sommar" och det extrema vädret innebar att Mary och hennes man Percy Shelley istället för att resa runt satt instängda med Lord Byron i hans villa i Schweiz - där de en kväll började berätta spökhistorier för varandra. Varav en blev ett av litteraturhistoriens viktigaste verk.


No comments: