Sunday, December 30, 2018

"You can't be a nonconformist if you don't drink coffee."

Del 1: klicka här

En annan diskussion på samma ämne under 2018 har varit denna: Hur tar man reda på de bakomliggande orsakerna till samhällsproblem som masskjutningar, terrorism, hot mot personer, organisationer och myndigheter, osv? Det verkar finnas två distinkt olika svar på den frågan.

Låt oss ta ett exempel: En enskild galning bombhotar nationella sekretariatet för genusvetenskap. Här tycks två olika analyser av händelsen ske samtidigt.

En är att den enskilda galningens beteende är så galet att den inte kan ha påverkats av något som skett i omvärlden. Kanske inte helt oöverraskande anammas denna analys främst av de som ägnat sig åt att utmåla genusvetenskap som galenskap och genusforskare som en grupp infiltratörer som förstör samhället.

Den andra analysen är att den enskilda galningen visserligen är galen och enskild men att det inte betyder att hen befunnit sig i nån sorts neutralt bubbla där inget som sker i omvärlden kan ha påverkan eller konsekvenser.

Jag tenderar att tro på den andra analysen. Det vill säga att om vi ska kunna förebygga samhällsproblem måste vi förstå dem bortanför "det var en enskild galning punkt." Frågan som kvarstår blir då istället om man kan hållas ansvarig för att ha påverkat en enskild galnings handlingar genom sitt sätt att t.ex skriva om en person, organisation eller ett fenomen. På den frågan är jag mycket mindre säker på mitt svar.

Det jag däremot vet är att om man ska försöka besvara den frågan måste man hålla fler saker i huvudet på samma gång. Man måste självklart få kritisera personer och fenomen fritt och utan att hållas ansvarig för saker en annan person gör. Samtidigt - och här infinner sig behovet av att kunna hålla flera saker i huvudet - måste alla tänka på konsekvenserna av vårt handlande.

I detta fallet gäller det främst konsekvenser av saker man skriver eller säger i offentliga forum. Det kan vara en bok, debattartikel, en krönika eller en enskild tweet. Så fort man skriver i ett sammanhang utanför den egna byrålådan så måste man räkna med att det kan bli konsekvenser. Man kan förstås välja att bry sig mer eller mindre om det. Men hur mycket man än upprepar ordet "konsekvensneutral" kommer man aldrig ifrån det faktum att konsekvenserna uppstår vare sig du bryr dig eller inte.

Här vill jag vara väldigt, väldigt tydlig: Kritik är inte detsamma som hat. Det är också skillnad på att håna någon och att hata någon. Internet måste vara en plats där vi kan skratta åt, håna, förlöjliga och ironisera över varandra. Inte urskiljningslöst, men när t.ex makthavare gör bort sig eller beter sig illa måste det gå att peka på det utan att kallas hatare. (Om du själv är makthavare kan lite andra regler gälla, för folk tenderar att tycka du är mindre rolig när du stampar på folk och nästa dag stiftar lagar).

Jag tror så här: alla måste bestämma vilket ansvar de själva vill ta. Jag är på inget sätt något stort namn i den offentliga debatten, men jag har några tusen följare och även jag kan ibland få folk som tror att de "stöttar" genom att kalla andra människor för värdelösa kräk eller utropa att någon borde få sparken från sitt jobb i mina mentions. Ser jag sådana i mina mentions funderar jag alltid på om jag gjort något för att uppmuntra dem. Blir de tillräckligt många har det hänt att jag tagit bort min ursprungstweet eller omvärderat min egen text eller backat undan från diskussionen. Jag har helt enkelt bestämt att jag inte är bekväm med konsekvenserna, och tagit ansvar för det.

Den feministiska rörelsen har ju en ovanligt oblodig historia av konsekvenser jämfört med andra politiska rörelser, men även vi har ansvar att tänka på konsekvenserna av det vi skriver och säger. Kanske har feminister t.o.m ett större ansvar att göra detta eftersom vi debatterar ämnen som rör folks mest privata sfärer - ända in i sängkammaren - och vill förändra de underliggande strukturerna i dem.

Just det - att vi ser det personliga som politiskt - är också feminismens styrka eftersom det inte går att förändra ett samhälle utan att förändra det i grunden, men att röra sig inom folks personliga sfär kräver också ödmjukhet, empati och respekt för människors integritet i allt man gör. Feminismen kan och ska vara skarp och oböjlig i sin kritik av strukturer och kulturer, men göra det med respekt för människorna inom dessa strukturer och kulturer.

Det kan säkert vara feministisk handling att kritisera enskilda personer för att inte vara tillräckligt feministiska eller för att vara sviniga eller vad det nu är - men jag har svårt att se den feministiska strategin i det. Att ropa om att någon borde få sparken är såklart enklare än att analysera det system som gett personen sin position till att börja med, men feminism handlar inte om enkla lösningar på komplexa problem. Så låt oss inte ägna vår tid åt det.

Jag tror som sagt man som en del i den offentliga debatten måste fundera på vilka konsekvenser man är bekväm med att ta, även om funderingarna bara sker privat. Jag tror vi aldrig kommer hitta ett enda enkelt svar på frågan om hur ansvarig man är för konsekvenserna av det man skriver i offentliga forum, men jag tror man har ett ansvar att fundera på vilka konsekvenser man är bekväm med att ta.

Att tänka på sitt eget ansvar ska självklart inte hindra ett fritt och öppet debattklimat, men jag tillhör inte de som tror att en personlig kompass eller att då och då fundera över var ens egen sova-gott-om-natten-gräns ligger hindrar ett sådant klimat. Jag tror tvärtom att det stärker det offentliga samtalet. Åtminstone mer än att hävda att ord inte kan ha konsekvenser och att handlingar kan uppstå i neutrala vakuum.

Monday, December 17, 2018

"Cowboy take me away "

Om 2017 var året då vi ägnade oss åt #metoo så var 2018 året då vi ägnade oss åt kritik av #metoo och av feminism i allmänhet. Javisst, till stora delar består den av debattörer som tror feminismen vill sätta alla män i fängelse och av en media som vill suga ut sista sensationalismen av #metoo genom att intervjua några kändismän. Men det finns också kritik mot feminismen i år som inte har med tok-antifeminism eller sensationalism att göra.

Jag har ägnat några dagar åt att läsa om Jon Ronsons bok So you've been publicly shamed från 2015. I boken träffar Ronson ett antal personer som blivit offentligt uthängda av drev på sociala medier efter olika offentliga fadäser de gjort. Exempelvis Justine Sacco som twittrade följande osmakliga skämt till sina 170 följare: “Going to Africa. Hope I don’t get Aids. Just kidding. I’m white!” Det var ett uppenbart försök att skämta om privilegier, men låt oss säga att det föll ganska platt. Särskilt efter att ett twitterdrev av en magnitud Sacco nog aldrig kunde föreställa sig gjorde att hon trendade på twitter över hela världen och fick henne också sparkad från sitt jobb. Allt på ungefär 12 timmar.

I sin bok undersöker Jon Ronson ett antal av denna typ modern public shaming och de människor detta fenomen drabbat. Det är ett intressant fenomen för alla som studerar sociala medier samt för folk som mig, vi intresserar oss för den feministiska samhällsdebatten och hur vi tar den framåt.
“There is nothing I dislike more in the world than people who care more about ideology than they do about people.”
- Jon Ronson, So you've been publicly shamed
Att läsa om boken har fått mig att fundera på fenomenet med public shaming på sociala medier. Det är intressant av flera anledningar. En är att vi alla deltagit i det, på något sätt Alla vi som befinner oss på sociala medier dagligen har någon gång delat, retweetat eller tyst sett på när public shaming sker i vårt flöde.

En annan anledning är att självrannsakan aldrig kan vara problematiskt för en rörelse.

Det finns ett begrepp som används ofta av diverse alt-right crazies, antifeminister, nationalister och Hanif Bali. Begreppet är Social Justice Warrior, förkortas SJW, och betyder ungefär en person som rusar in i alla samhällsdebatter och kallar folk rasister, fascister och kvinnohatare för att få sig själva att framstå som "de goda."

Även om de absolut flesta personer ovan nämnda grupper klistrar detta epitet på inte förtjänar det, så finns en anledning även för oss icke-högerfnattar att lära oss begreppet och upptäcka de personer i vår sfär som det passar in på. Anledningen är att SJWs förstör för alla. Feminister som antifeminister. Vanliga debattörer som högerfnattar.

Jag började följa den feministiska, antirasistiska internetdebatten för ganska många år sedan. Innan Lord of the Rings hade biopremiär och innan två flygplan flög in i World Trade Center i New York. Med andra ord, en lång tid sedan. Redan då var SJWs ett problem. Och problemet var att de saknade intellektuell analys.

Det kanske låter nedlåtande. Men tänk på att jag under lång tid var en fuzzy newbie som storögt läste vad alla andra skrev och nu är jag en oldie som fortfarande är lika storögt nyfiken på den feministiska diskussionen och varje gång en SJW kommer inrusade och skriker om nån namnlista för att få nån sparkad från sitt jobb så stoppar de effektivt den faktiska diskussionen. De är alltid snabba och ogenomtänkta och aldrig för att det är bråttom utan för att de är rädda för att någon ska hinna före och stjäla deras spotlight.

Den feministiska debatten kan såklart inte vara någons personliga spotlight. Den kan inte handla om individer, utan måste handla om kultur och struktur. Och mest av allt måste den handla om förflyttningar.

Nästa del: klicka här.


Sunday, November 04, 2018

"You want to make 16th century mathematician Johannes Kepler your bitch, don't you?"

Jag funderar på om det är dags för feminismen att göra upp med biologiska könsskillnader-debatten.

Jag inser förstås hur viktig just den debatten har varit, och kanske är. Att hävda biologiska könsskillnader som anledning att kvinnor som grupp har diskriminerats på olika områden har varit en lömsk patriarkalisk metod under århundranden. Att vi som feminister måste debattera och protestera mot dessa påstådda biologiska könsskillnader är givet.

Men ändå. Jag funderar.

Anledningen att just biologiska könsskillnader blivit ett så hett ämne för feminismen är att så mycket av den könsdiskriminering vi ser har försvarats med att det handlar om biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Att (mot all vetenskaplighet) hävda att kön består av två och enbart två binära kategorier som konstruerats olika och helst som varandras motsatser, har varit patriarkatets vassaste vapen.

Att så många påstått liberaler och påstått intellektuella går på denna bluff är förbluffande, men mest av allt talande. Talande för hur indoktrinerade vi är i denna idé om hur naturen ser på kön.

Om inget annat så kunde man tycka att de liberala intellektuella åtminstone skulle fundera på varför "naturen" av någon underlig anledning konstruerat just kvinnliga biologiska egenskaper som konstant och på alla områden som ger makt underlägsna mannens. Mycket märkligt. Kan man tycka.

Man skulle ju kunna tänka sig att vissa traditionellt "manliga" egenskaper skulle generera mindre makt i samhället. Bara av ren slump, liksom. Som t.ex att mäns omdömen enligt biologi-vurmarna  slutar fungera när en sexig kvinna är i närheten (varför han inte kan lastas för något han företar sig under hennes förhäxande influens), och att detta även skulle innebära att män historiskt ansetts direkt olämpliga som chefer, makthavare eller presidenter. Men alas, denna tolkning av våra "naturliga" könsskillnader har patriarkatet aldrig haft.

Huh.

Istället har patriarkatet glatt tolkat naturen som att kvinnors mindre hjärnor inte klarar av ansvaret att rösta i allmänna val. Eller att kvinnors biologi gör dem mer lämpade att ta hand om barn och ha omvårdande yrken samtidigt som - av ren tillfällighet, förstås! - omvårdande yrken och ta hand om barn hamnat längst ned i botten av alla löneligor och statusjobb och jobb som överhuvudtaget ger betalt.

Konstigt, va? (hashtag #extrem #sarkasm)

Och de som anser att det är tufft att vara man idag med alla fördomar det innebär, kan ju komma ihåg att Darwin var sexist. En av våra mest citerade och mest välkända vetenskapsmän var sexist. Liksom de flesta andra manliga genier genom tiderna. Vi kvinnor måste ständigt förhålla oss till detta när vi försöker snirkla oss fram i detta samhälle vars grund vilar på män som sett oss som mindre vetande.

Något som de som gärna tjatar om biologiska skillnader mellan män och kvinnor ofta ”glömmer” att  att ett av människans största kännetecken är dess förmåga till inlärning. Och anpassning. Människor som håller på med utvecklingen av artificiell intelligens vet detta. Det finns en anledning att maskininlärning (inlärning med hjälp av neuronnätverk som liknar det sätt som människor lär sig på) är en central del i utvecklingen av AI.

Anledningen är att det är i neuronnätverk som det vi kallar för "intelligens" finns. D v s utveckling som inte sker via DNA och evolution, utan genom komplex kunskapsöverföring.

Det andra som biologiska-könsskillnader-vurmarna tycks ha fått om bakfoten är att de verkar tro att om biologiska könsskillnader finns så kan det inte finnas könsdiskriminering på det området. Men variationer inom olika områden kan beror på både gener och miljö. Skillnader i längd mellan olika grupper av europeiska män = gener. Men skillnaden i längd mellan europeiska män idag och de som levde för två hundra år sedan = miljö.

Och här någonstans börjar jag fundera på om feminismen kanske borde göra upp med debatten om biologiska könsskillnader, och besluta att lämna den därhän.

För om vi ska koncentrera all diskussion runt vad olika forskning säger (och de säger olika saker) om personlighet, preferenser, förutsättningar och livsval kopplat till biologisk kön, så är det en diskussion som antagligen inte kommer vara färdig inom forskningsvärlden på länge än.

Kanske vi ska invänta det. Och istället ägna oss åt att diskutera det som är faktiskt intressant, nämligen huruvida vårt samhälle diskriminerar pga kön (det gör det) och huruvida vår kultur konstruerar kön efter en ovetenskapliga mall om den överlägsna mannen som dominerar den offentliga makten och den underlägsna kvinnan som är tryggast inom hemmets väggar (det gör den) samtidigt som vi utesluter det spektrum av kön och könsuttryck som naturen gett oss (det gör vi).

Alla som inte är förblindade av, säg, nån psykologföreläsare besatt av personligt hat mot politisk korrekthet och feminism, kan ju se vad som i vårt samhälle ger mest status, mest pengar, och vilka "biologiska" förutsättningar som anses mest lämplig för båda dessa - och att detta inte beror på könsskillnader utan på könsdiskriminering.

Varför lägga all tid på Jordan B Peterson-fansens ledartexter och kulturkrönikor istället för på det som händer i den verkliga verkligheten? Är väl vad jag mest funderar över.

And here endeth the lesson.

Saturday, October 27, 2018

Business men they drink my wine, plowman dig my earth

Jordan B Peterson är på Skavlan. En dn-artikel om det sköna i traditionellt konservativ kvinnlighet har väckt reaktion i mitt sociala medie-flöde.

Det är mycket just nu som får mig att tänka på samhällets feministiska vågrörelser. Och på feministiska backlasher.

Jag tror vi alla är överens om att vi befinner oss i början av en feministisk backlash. Den senaste backlashen vi genomled var den som inleddes ca 2005 och avslutades ungefär i samband med #prataomdet. Och nu är vi här igen. Antingen går vågrörelserna fortare eller så är vi för snabba med att definiera dem i realtid innan vi haft möjlighet att ta ett steg tillbaka och se den stora bilden av samhällets rörelser.

Jag kommer så väl ihåg mitt eget feministiska uppvaknande. Särskilt när jag läser unga kvinnor och deras syn på feminismen idag. Och hur de positionerar sig, precis som vi gjorde.

1992 publicerades en artikel i Ms Magazine av Rebecca Walker kallad ”Becoming the third wave”, som skulle bli startskottet för det som skulle komma att kallas tredje vågens feminism. Ungefär i samma veva släppte Nirvana låten Rape Me. Dana Scully dök för första gången upp på TV. Och filmen Thelma & Louise hade premiär.
“Something has crossed over in me. I just can’t go back. I feel awake, wide awake. I never felt this before, like I got something to look forward to.”
– Thelma i filmen Thelma och Louise
Detta hände de första åren av 90-talet. Vi hade just kommit ur en feministisk backlash - också kallad 80-talet - och den feministiska renässansen som skulle komma till Sverige runt mitten av decenniet såg ljuset.

Detta är även mitt eget feministiska uppvaknande, mitt och många andras. Vi läste Nina Björk, tidningen Darling, Linna Johanssons fanzine Bleck, och boken Fittstim. Stöpta i ungefär samma mall, på ett sätt jag inte tror sker idag.

Vi var medieälskande likhetsfeminister väl förankrade i populärkultur och modevärlden. Vi var den tredje vågens feminism och vi positionerade oss mot det vi såg som en stor brist hos andra vågen, nämligen en generell, universell kvinnlighet som i sin tur tycktes vara en vit, heterosexuell, ciskönad, västerländsk medelklasskvinna.

En av de viktigaste teoretisk begreppen som introducerades i tredje vågen var därför Kimberlé Crenshaws introduktion av begreppet intersektionalitet. Begreppet är i princip mainstream idag och lyckades nästan på egen hand väcka en slumrande feminism och injicera välbehövlig internkritik i en rörelse som glömt bort att granskning av maktstrukturer och normer börjar i den egna rörelsen.

Vi positionerade oss också mot den bild av den arga, orakade, "militanta" feministen som antifeminister sedan 70-talet hade målat upp av andra vågens feminister. I efterhand kan man undra varför vi lät oss manipuleras av en sexistisk stereotyp påhittad av fienden, men så var det i alla fall. Kanske viljan att revoltera mot föräldrarna är starkare än viljan att inte gå motståndarens ärenden.


Den fjärde vågens feminism är mer svårdefinierad eftersom den sker här och nu. Men en viktig faktor i att beskriva fjärde vågen kommer förstås vara Internet. Utan Internet hade Men Explain Things To Me inte blivit ett klassiskt meme. Utan Internet hade vi inte haft Slutwalk. Utan Internet hade vi inte haft #Metoo.

Det är lite ironiskt att #Metoo kom ungefär samtidigt som den feministiska backlashen inleds. Eller så är det helt naturligt. När viktiga feministiska segrar sker, ökar också motståndet. Man skulle kunna tro att de män som varnar för att vi lever i en "farlig tid för män" och att Metoo var en "häxjakt" på män är gnällspikar från en annan tid, men vad de verkligen är är en del av den antifeministiska, nationalistiska, högerpopulistiska backlashen som har intagit västvärlden.

I varje ny feministisk backlash kommer det alltid debattörer som försöker utmåla feminismen som "död." Men alla borde idag inse att man inte kan förutspå feminismens öde i samhällets vågrörelser. Feminismens öde bestäms i mycket större frågor, som t.ex hur mycket vi tillåter feminismen att kapas av personer och organisationer som vill använda oss för sin egen agenda. Att sälja T-shirts, till exempel. Eller vinna val.

Ett annat tecken på att vi befinner oss i en backlash är att våldtäktsdebatten åter är under all kritik. Under förra backlashen fick Pär Ström sitta i alla tv-soffor och på sin blogg driva tesen att våldtäktsstatistiken beror på att "falska anmälningar," att feminister hatar män och på ett utvidgat våldtäktsbegrepp 2005 - då våldtäkt ändrades till att gälla även utan inslag av våld om offret befunnit sig ett "hjälplöst tillstånd" samt även om offret själv druckit sig berusad (innan krävdes att gärningsmannen tvingat eller lurat i offret droger).
”Dels har vi som sagt ett samhällsklimat i Sverige som starkt präglas av feminism och manshat, vilket säkerligen ökar antalet våldtäktsanmälningar. Inte minst eftersom det länge egentligen inte har krävts några bevis för att få en man fälld för våldtäkt – därmed har ju en anklagelse kommit att bli ett bra sätt att hämnas på en person eller skaffa sig pengar i form av skadestånd.
Dels har vi en mycket bred definition av våldtäkt i Sverige. År 2005 breddades definitionen på ett sätt som saknar motstycke i omvärlden. Även detta kan hänföras till det feministiska och manshatande samhällsklimatet – och det bidrar sannolikt till en ökning av antalet anmälningar.”
--Pär Ström, från bloggen "Genusnytt"

Under förra backlashen skylldes alltså våldtäkter på kvinnorna i allmänhet och feminister i synnerhet. Idag ser vi en feministiska backlash där våldtäkt skylls på män från ”andra kulturer.” På tio korta år har antifeminismen alltså valsat över från att skylla på kvinnor och feminismen till att skylla på ”invandrarna.”

Så går det nämligen när samhället befinner sig i en feministiska backlash och våldtäktsdebatten inte drivs av feminister, utan av icke-feministiska män. Det är alltid ”de andras” fel. Den gemensamma nämnaren under alla feministiska backlasher är att svenska våldtäkter skylls på allt utom på gruppen ”svenska män”. Det tycks vara den enda egentliga ideologin för antifeminister.

Nu kommer vi få leva med det här ett tag. Sverigedemokrater som driver våldtäktsfrågan utan intresse av något annat än att förflytta fokus, antifeminister som ogenerat historielöst dödförklarar feminismen, och maktmän som kopplar skulden för anklagelser om sexuella trakasserier till alla - offret, feminismen, medial häxjakt - utom till sig själva och den maktstruktur de själva sitter på.

Tills backlashen är över, högerpopulisterna förhoppningsvis marginaliseras och vi kan börja försöka att - på riktigt - tackla våldtäktsproblematiken och samhällets maktstrukturer igen.

Sunday, October 07, 2018

"The Texas sky is the biggest one I've seen"

Jag kan inte sluta tänka på ord. Det började när jag läste språkvetenskap, men egentligen började det på riktigt när jag blev feminist. Eftersom feminister sysslar med frågor om kultur och man kan inte tänka på kultur utan att också tänka på ord.

Det är en av de (många, många) basic facts som de som hånar politisk korrekthet har missat. Att språk fucking matters. Det är med ord som vi bygger vår identitet, vår kultur och vår framtid. Att håna ordet "hen" är så pinsamt närsynt att det nästan överstiger pinsamheten när folk rättar andras tweets i en pedagogisk uppvisning av hur lite de förstår av mänsklig kommunikation.

Anyway, jag kan inte sluta tänka på ord. Just nu tänker jag mest på hur jag med ord ska besvara frågan "har du barn?" När man är 40 år och träffar nya människor och man börjar småprata kommer man nämligen nästan alltid till en punkt när man ska förklara hur ens privata relationer ser ut. Ibland formuleras frågan istället som "har du familj?" Vilket ju om möjligt är ändå svårare att svara på med de ord vi idag har till vårt förfogande.

Ibland tänker jag att folk blir ihop och skaffar barn inom kärnfamiljemönstret bara för att det är så mycket enklare att beskriva på en kafferast. Ja, jag har familj. I helg ska vi åka och hälsa på svärföräldrarna. Nu ska jag hämta barnen.

Jag förstår ju naturligtvis vad folk menar när de frågar om jag har barn. De menar "har du fött barn?" Eller kanske "är du förälder?" På de två frågorna kan jag ganska enkelt svara nej. Men även om jag inte fött barn eller bildar ett föräldrapar med någon som fött barn så anser jag att jag har barn. Vad jag inte har är ord som enkelt förklarar det.

Det har i alla tider funnits sådana som mig, som har barn men som inte fött barn eller ingår i den strikta definitionen för förälder. Så här ser min story ut: Jag har två syskonbarn. Båda två har 100% förändrat mitt liv från att de kom. Jag visste att de skulle göra det. Jag visste - som alla vet - att det skulle förändra mitt liv att ha barn.

Min villkorslösa kärlek till dem är lika okomplicerad som de flesta föräldrars kärlek.Att vara moster är i sig en speciell relation. Den påminner inte om föräldrarelationen för man har inte ständig sömnbrist, man är inte alltid närvarande vid kvällsbadet, kräksjukan, vägra-sova-trotset eller läsa-samma-saga-förhundrade-gången-i-rad-stunden. Dessa saker är mer som gyllene ögonblick för en som mig. Ibland ser jag mig som en klassisk frånvarande pappa - som kommer hem när alla bråk och gräl är över och bara myser med barnen framför TV:n. Problemet med det är förstås att det är just i bråken, skriken, trotset och vardagens alla små bekymmer som de starka banden knyts.

Därför har jag försökt lägga in semester, flextimmar och annat för att vara med om dessa stunder så gott det går. Ingen av mina chefer eller kollegor har någonsin ifrågasatt det eller tyckt det är konstigt. På något sätt har jag lyckats förmedla till dem att när jag säger "mina syskonbarn" så betyder det inte "barn jag ser en gång om året" utan "min möjlighet att få dimensionen av barn i mitt liv."

Folk är generellt duktiga på att helhjärtat acceptera olika former av familjekonstellationer. Så varför har vi så få ord för att beskriva just sådana?

Jag märker att jag ofta använder uttrycket "min tvillingsysters barn" istället för "syskonbarn" för att på något vis desperat understryka närhet. Jag försöker skapa nyanser i språket som inte finns idag.

Så har människor alltid gjort. En semantisk lucka för att beskriva ett fenomen fylls igen med ett nytt ord. Det är så det går till. Att fylla luckan för familjekonstellationer utanför orden "förälder och barn" borde därför inte vara alltför långt borta. Kan man tycka.

Jag har klagat mycket här men en sak som hjälper är att det ändå finns referensramar för mosterskapet. Under historiens gång alltid funnits sådana som jag - mostrar och fastrar osv som inte haft egna barn men som blivit "bonusmammor" (inte heller ett bra ord) åt andras. Kvinnor har i alla tider hjälpts åt med denna samhällskritiska samhällsinsats som historieböckerna talar så lite om, nämligen att uppfostra nästa generation till trygga, kärleksfulla vuxna. Ni vet, det som hela vår civilisations överlevnad hänger på.

Och jag anar att om jag klagar på att det är krångligt att svara på frågan om jag har familj, så är det ingenting jämfört med vissa andra, till exempel de som är extramammor åt sina bästa vänninors barn. Att vara moster finns det i alla fall ett ord för, även om det skulle behöva fler specifikationer.

Mitt utformade standardsvar på frågan "har du barn" är idag "nej, men min tvillingsyster har två barn som jag är väldigt mycket med." Det är där jag tycks ha landat. Tills vår kultur har fått en mindre strikt syn på viktiga relationer och familjekonstellationer, och det visar sig även i språket.



Wednesday, October 03, 2018

Just off the key of reason

Ett år tog det. Ett år efter att kvinnor över hela världen gått ut och beskrivit sina gemensamma erfarenheter av en vardag där deras kroppar ses som ständigt tillgänglig för tafsande händer, sexuella anspelningar, övergrepp, trakasserier och sexistiska ”skämt” de förväntas skratta med i. Ett år efter att kvinnor över hela världen delat berättelser som tillsammans bildar ett mönster, eller, snarare; en helhetsbild av en global kultur.

Ett år tog det för metoo-kampanjen att landa i ständiga rop om mäns rätt att inte behöva oroa sig för hur deras beteende ”misstolkas” av kvinnor och berättelser om hur män fått sina liv förstörda av metoo och någon sorts allmän tillbaka-till-50-talet-stämning där övergrepp slätas över för att de hände "för länge sedan" och ofrivilligt sex ifrågasätts för att offret även haft frivilligt sex med gärningsmannen.

Allt sådant man skulle hoppas att vi inte längre behöver diskutera. Lite som när Julian Assange blev anklagad för våldtäkt och det visade sig att män i offentligheten, män i maktpositioner och ”vanliga” män på gatan tror att våldta en person som sover är en ”gråzon” och att det är något vi faktiskt måste prata om.

Ett år efter metoo hånar USAs president en kvinna som anklagat en högt uppsatt man för sexuella övergrepp. Och säger att vi lever i en ”scary time” för unga män eftersom de kan bli anklagade för sexuella övergrepp.

Och riskera repressalier, får man väl anta att han menade att tillägga. Eftersom kvinnor anklagat män även tidigare, men att det idag skett en skiftning där vi har börjat förstå att även sådant som tidigare trivialiserades som pojkstreck och även sådant som populära ”frat boys,” män i maktpositioner och, eh,”gentlemän” sysslar med idag kan kallas för vad de är - sexuella övergrepp.

För de som inte hängt med i denna skiftning och som fortfarande tror att medvetslöshet kan kallas samtycke och att en hand mellan benen på en kollega kan kallas för ”klumpiga raggningsförsök” – ja, för dessa unga män kan det nog vara en pretty fucking scary time.

Det som slår en mest när man ser alla som oroar sig för och frågar sig hur män ska slippa ”få sina liv förstörda” av metoo är att de alla tycks missa det uppenbara svaret på sin egen fråga.

Vi har ju som samhälle i alla tider ansett att det bästa sättet för kvinnor att undvika att bli offer för övergrepp är att alla kvinnor gemensamt minskar sitt eget handlingsutrymme och anpassar sina liv efter någon sorts allmän, ständig Risk Att Våldtas. Därför vore det ju jättemärkligt att inte ge män samma råd när man nu diskuterar hur de ska slippa bli offer för övergrepp.

De som oroar sig för att mäns risk att bli felaktigt anklagade och utpekade får helt enkelt börja uppmana män att ”skydda sig” på samma sätt som de alltid uppmanat kvinnor. Att inte dricka för mycket alkohol. Att inte följa med okända kvinnor hem. Att alltid tänka på hur deras beteende kan "tolkas" av det motsatta könet. Att alltid kontrollera sig själva och sin omgivning, i alla fall om de  ska slippa bli skuldbelagda för eventuella övergrepp de utsätts för.

Där har ni ert svar.

Vi som däremot alltid har ansett att det är en mycket dålig lösning för ett civiliserat samhälle att lägga ansvaret för att ”skydda sig” mot övergrepp på kvinnor, kommer förstås aldrig ge unga män dessa ovanstående ”råd.” För oss kommer svaret aldrig vara att uppmana män och pojkar att minska sitt eget handlingsutrymme. Det kommer heller aldrig vara att tysta kvinnors berättelser och erfarenheter genom att trivialisera vad de varit med om.

Vårt svar kommer alltid vara långsiktig, kulturell förändring i synen på kön, könsroller och på sex och samtycke.

Och under tiden som vi arbetar med att skapa denna förändring kommer vi alltid arbeta för såväl mäns som kvinnors och alla andras rätt att handla, vara och leva fritt och med så få restriktioner som möjligt så länge man inte skadar någon annan, och att alltid, alltid ha rätt att slippa skuldbeläggas för de övergrepp som andra personer utsätter en för.

Friday, September 28, 2018

Time grabs you by the wrist, directs you where to go

Efter nästan precis fem år stänger Politism ned. Detta kommer antagligen mottas med jubel från en del håll, så jag tänkte berätta hur det har varit att som helt okänd person utan någon kunskap om eller några kontakter inom media, under fem år fått möjlighet att skriva mina personliga tankar om feminism på en plattform som läses av såväl makthavare som unga feminister.

Det har varit helt fantastiskt.

Jag och Kawa Zolfagary och Gustav Almestad hade året innan startat bloggen Genusfolket och 2013 blev vi kontaktade av Eric Rosén som frågade om vi ville komma över till en sajt de skulle starta kallad Politism.

Det ville vi.

Eric, Margret Atladottir och Zina Al-Dewany har varit mina redaktörer som alltid varit beredda med stöd och pepp, men framför allt har de aldrig kommit med ett enda krav på ”klickvänlighet” eller på att välja ämnen efter vad som kan skapa mest polemik eller starta flest twitterbråk. Och under åren har jag tagit mig friheten att skriva om allt från Dirty Dancing, true crime och Thelma och Louise till slutshaming, Monica Lewinsky och Julian Assange.

Mitt liv kommer påverkas av att Politism lägger ned. Inte ekonomiskt. Jag har som de flesta ett vanligt jobb som har ingenting med skrivande eller feminism att göra. Men det kommer påverka mig därför att skriva är min passion.

Det är min avkoppling. Det är min version av att springa göteborgslopp, följa ett fotbollslag eller vad nu folk gör på sin fritid. Det kommer självklart bli tomt.

Jag vet att sådana här inlägg är skittråkiga men nu tänker jag ändå lista vad jag är mest stolt över under min tid på Politism.
  1. Jag införde debatten om ”våldtäktskultur” i svensk mainstreammedia.


    När jag började skriva om feminism hade jag egentligen bara en enda agenda och det var att lyfta debatten om våldtäkt från individnivå till kulturell nivå - ni vet, där den faktiskt hör hemma.
 Först översatte jag det engelska ordet - rape culture - och sedan skrev jag långa inlägg om vad som kännetecknar just våldtäktskultur. Det var första gången jag faktiskt såg mina egna tankar och formuleringar spridas och citeras - ofta utan credit - i alla stora svenska medier. Idag används begreppet våldtäktskultur ständigt och har en egen wikipediasida baserad på min Politism-text.


  2. Jag drev fram debatten om ”hämndporr” i svensk mainstreammedia.
    

Revenge porn var ett ämne utanför Sverige, speciellt i USA, Australien och England. Jag översatte det till ”hämndporr” (något jag ångrar idag när det används överallt) och började skriva om fenomenet på Genusfolket, men det var först på Politism runt 2013 som jag märkte att ämnet fick fart. Det blev veckans nyord och sedan ett av årets nyord. Jag fick prata i Sveriges Radio och fick samtal från journalister som ville ha bakgrundsinformation inför artiklar de skulle skriva och lagstiftare som tackade för att ämnet uppmärksammades.
 Idag har Sverige en ny lagstiftning för att sprida kränkande bilder och filmer, olaga integritetsintrång, där hämndporr inräknas.


  3. Jag har envist hävdat att förmaningar om att kvinnor ska ”skydda sig” mot att bli våldtagna inte minskar våldtäkterna.


    Varje gång jag skrivit om att förmaningar från samhället till kvinnor om hur de ska ”skydda sig” mot övergrepp (en av hörnstenarna i varje våldtäktskultur) inte förebygger våldtäkt har jag, med undantag från när jag skriver att även svenska män begår våldtäkt, fått mest andel hatmail av män. Så lite rätt måste jag hamnat i ämnet.


Om jag skulle sammanfatta mina fem år på Politism skulle jag säga att jag är för liberal för vänstern och för vänster för högern och att hamna mitt emellan dessa två grupper har varit otroligt lärorikt och ibland lite jobbigt. 
Jag lärde mig i alla fall att utveckla en strategi för att hantera arga kommentarer och mail från båda håll.

Tack för de här åren alla fantastiska feministiska läsare.